Turecký čierny čaj

Turci si vyvinuli vlastný spôsob prípravy a pitia čierneho čaju (Çay po turecky alebo Camellia Sinensis po latinsky), ktorý sa stal pre ich kultúru spôsobom života. Kamkoľvek pôjdete v Turecku, vždy a všade vám ponúknu na znak priateľstva a pohostinnosti čaj alebo kávu, pred hocijakým jedlom alebo po ňom.
Turecký čaj má plnú chuť a je dosť silný na to, aby sa podával vo veľkých šálkach. Pripravuje sa v originálnom tureckom samovare, po naliatí do šálky sa jeho sila upraví doliatím horúcej vody. Podáva sa s kockami cukru a podľa želania s lístkami čerstvej mäty, šalvie, materinej dúšky alebo s niekoľkými tobolkami kardamónu.
Turecký jablkový čaj
Pred niekoľkými rokmi sa na miestny trh uviedol jablkový čaj (po turecky elma cayi), najmä pre turistov. Samozrejme, ten nemá nič spoločné s tradičným tureckým čiernym čajom; je sladký, bez teínu, mierne trpký, s miernou jablkovou príchuťou, ale výbornej osviežujúcej chuti.